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Dear Mr.C whri

hae yerinyou pose the following

ques i s regar g the application of the provisions of the

Envir nta riers Act (410 ILCS 25/1 et sea. (West 1992))

and the I ois Accessibility Code (71 Ill. Adm. Code 400.110 et

ser.) . Firstly, you -ask whether a privately owned apartment

building which is constructed or rehabilitated with proceeds of a

loan derived solely from Federal funds administered by the city

of Chicago, is a "public facility", within the meaning of subsec-

tion 3(r) (1) (iii) of the Environmental Barriers Act (EBA) (410

ILCS 25/3(r) (1) (iii) (West 1992)) and section 400.210 of the

Illinois Accessibility Code ("Code") (71 Ill. Adm. Code 400.210).
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Secondly, you ask whether the construction or rehabilitation of a

privately owned apartment building which is not a "multi-story

housing unit", for purposes of subsection 3(o) of the EPA (410

ILCS 25/3(o) (West 1992)), but which is a "public facility", as

defined in subsection 3(r) (1) (iii) of the EPA, is exempt from the

requirements of the Act. For the reasons hereinafter stated, it

is my opinion that a privately owned apartment building which is

constructed or rehabilitated with Federal loan proceeds adminis-

tered by the city is not a "public facility", for purposes of the

EBA. Further, it is my opinion that a privately owned apartment

building which is not a "multi-story housing unit", but which is

a "public facility", for purposes of the EPA, because its con-

struction has been financed with loans or grants from the city,

is exempt from compliance with the provisions of the Code only if

it contains fewer than five dwelling units.

A review of the overall scope of the EPA (410 ILCS 25/1

et sea. (West 1992)) is helpful in understanding the nature of

your questions. Section 2 of the EPA (410 ILCS 2S/2 (West 1992))

states that public policy favors eliminating environmental

barriers in public facilities and multi-story housing units.

Section 3 defines terms used in the Act. Section 4 (410 ITJCS

25/4 (West 1992)) authorizes the Capital Development Board to

adopt and publish accessibility standards, which it has done in

the form of the Code. Section 5 of the EBA (410 ILCS 29/5 (West
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1992)) provides that the adopted standards shall apply to (a)

newly constructed public facilities, Cb) newly constructed multi-

story housing units, Cc) certain alterations to public facilities

owned by the State and Cd) certain alterations to public facili-

ties owned by local governmental entities or private persons.

Thus, the standards are not made applicable to the alteration or

renovation of privately owned multi-story housing units, or to

the construction or alteration of other privately owned housing

unless such buildings fall within the definition of "public

facilities". Subsequent sections of the EBA provide for enforce-

ment.

with respect to your specific questions, section 3 of

the EBA provides the following pertinent definitions:

Ck) 'Governmental unit' means the State
or any political subdivision thereof, includ-
ing but not limited to any county, town,
township, city, village, municipality, munic-
ipal corporation, school district or other
special purpose district.

Co) 'Multi-story housing unit' means
any building of 4 or more stories containing
10 or more dwelling units constructed to be
held out for sale or lease by any person to
the public.

Cr) 'Public facility' means: Cl) any
building, structure or improved area which is
(i) owned by or on behalf of a governmental
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unit, (ii) leased, rented or used, in whole
or in part, by a governmental unit, or (iii)
financed, in whole or in part, by a grant or
a loan made or guaranteed by a governmental
unit;

The materials you have provided indicate that the

Federal Department of Housing and Urban Development (HUlD) , on an

annual basis, makes funding available to the Chicago Department

of Housing (DOH) from a Community Development Block Grant and the

HOME Program. These funds are subject to HUD regulations and

program restrictions, and their use is monitored by the Federal

agency. The city council appropriates the funds for use by DOH,

and any individual loan for more than $150,000 is subject to a

separate authorizing ordinance specifying the source as well as

the use of the loan.

Borrowers wishing to obtain a loan for a multi-family

housing facility submit an application to DOE, which considers

whether the project satisfies HUD, as well as DOH, criteria. DON

has discretion to reject applications which satisfy applicable

HUD requirements but which fail DOH criteria. When a loan is

approved, including the adoption of an authorizing ordinance, if

necessary, loan documents are prepared and executed showing the

city as lender. Once the loan has closed, loan funds are ob-

tained from HUlD only as they are needed, on a draw-by-draw basis.,
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The city comptroller's office issues a check for each draw in the

name of the city which is payable to the borrower.

While the city has considerable discretion in making

loans, and administers the loan funds in much the same way it

would if city funds were being used, it is clear that the funds

involved remain, at all times, Federal funds. The funds are

obtained from HUD only as needed for immediate distribution to

borrowers. MUD monitors the use of the funds and DON discretion

can be exercised only within the parameters set by MUD for such

use. No city funds are used, and the city does not guarantee the

loans.I

Under section 3 of the EBA, the city is a "governmental

unit", but the Federal government and its agencies are not. A

building which is financed, in whole or in part, by a grant or

loan made or guaranteed by the city is a "public facility", for

purposes of the EBA. However, a building financed by a grant or

loan made by a Federal agency is not a T"public facility".

Clearly, in the circumstances you have described, the

city is not a guarantor of the loan. It is denominated a lender

in loan documents only because it is responsible, under Federal

law, for administering loans made to borrowers for projects

located within the geographical boundaries of the city. There-

fore, it is my opinion, based upon these factors, that privately

owned apartment buildings which are constructed or rehabilitated
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with the proceeds of such HUD loans are not "public facilities",

within the meaning of section 3 of the EBA, because they are not

financed by a grant or loan made or guaranteed by a "governmental

unit"i. Therefore, such buildings are not required to comply with

the provisions of the Code. (As noted below, however, they may

be subject to Federal accessibility standards).

Your second question is whether a privately owned

apartment building which is not a "multi-story housing unit", as

defined in section 3 of the EBA, but which is a "public facility"

because its construction or rehabilitation has been financed by a

city loan or grant, is exempt from the requirements of the Code.

Specifically, you note seemingly contradictory language in Fart

400 of the Code.

Section 400.330 of the Code provides, in part:

"The following buildings or parts of build-
ings are exempted from applicability of the
minimum requirements for new construction.

b) Privately owned apartment buildings
which are not herein classified as
multi-story housing units.

d) Housing, owned or financed by a
governmental unit consisting of
less than 5 dwelling units located
on an individual site, and any
sheds, storage buildings, or
garages incidental thereto.
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Section 400.320 of the Code, however, specifically provides that

"public facilities" which are "housing units owned or financed by

a governmental unit which consist of five or more dwelling units"

must comply with the Code. (71 Ill. Adm. Code 400.320(d).)

Section 400.210 (71 Ill. Adm. Code 400.210) defines "Housing,

Financed or Guaranteed by a Governmental Unit" as follows:

***any building, facility or portion
thereof * * * which contains one or more
dwelling units or sleeping accommodations,
and which is owned by or on behalf of a gov-
ernmental unit, or financed, in whole or in
part, for either initial construction or
subsequent alteration, by a grant or a loan
made or guaranteed by a governmental unit.
Such housing may include, but is not limited
to, one family dwellings, multi-family dwell-
ings including multi-story apartment build-
ings, group homes, dormitories, housing for
the elderly.

(Emphasis added.)

This definition clearly includes privately owned apartment

buildings which are not "multi-story housing unit [si", but which

are financed by city loans.

Pursuant to section 400.510 of the Code (71 ill. Adm.

Code 400.510), alterations to public facilities are also required

to comply with specified accessibility standards unless exempted

from applicability of the minimum requirements for new construc-

tion. (71 Ill. Adm. Code 400.520.)
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In interpreting administrative rules, each provision

must be construed in connection with every other provision so as

to produce a harmonious whole. (Kneio v. Board of Fire and

Police Commissioners (1986), 150 Ill. App. 3d 870, 872-3.) Rules

must be read, if possible, so that no word, clause or sentence is

rendered superfluous or meaningless. Ekco, Inc. v. Edgar (1985),

135 Ill. App. 3d 557, 561.

Although section 400.330(b) of the Code generally

exempts privately owned apartment buildings which are not classi-

fied as multi-story housing units from compliance with accessi-

bility standards, that provision must be interpreted with refer-

ence to sections 400.330(d) and 400.320 of the Code. Clearly,

the tact that the construction or rehabilitation of a privately

owned apartment building is financed by a governmental unit

narrows the general exemption otherwise applicable to such

structures. Thus, under section 400.320 of the Code, facilities

which contain at least five dwelling units and which are financed

by a governmental unit are required to comply with the provisions

of the Code, even though the same facilities, if privately

financed, might be exempted from compliance therewith under

section 400.330(b) of the Code. To adopt any other construction

of these sections of the Code would render section 400.320

meaningless.
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Therefore, it is my opinion that a privately owned

apartment building which is constructed or rehabilitated with

financing from a governmental unit, and which contains at least

five dwelling units, is required to comply with the Code's

accessibility standards, even though the building is not a

"multi-story housing unit" as defined in the EBA.

With respect to both of the questions you have raised,

it should be noted that Federal law may require the application

of accessibility standards which are substantially similar to the

Code in instances in which the EBA and the Code are not directly

applicable. Specifically, section 504 of the Rehabilitation Act

of 1973 (29 U.S.C. § 794) provides that no otherwise qualified

individual with a disability shall, solely by reason of the

disability, be denied the benefits of or be subjected to discrim-

ination under any program or activity receiving Federal financial

assistance. Each Federal agency is directed to promulgate

regulations to carry out the section. HUD regulations relating

to accessibility requirements for both new construction and

alterations to existing multi-family housing projects financed

with HUD funds are codified at 24 C.F.R. part 8. Borrowers to

whom the Illinois EBA and Code are not applicable should be made

aware of the Federal requirements.

Further, section 804 of the Fair Housing Act (42 U.S.C.

§3604) requires that the design and construction of covered
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multi-family dwellings first occupied in March, 1991, or after,

must meet accessibility standards which are substantially similar

to the Illinois Code. The Federal statute defines "covered

multi-family dwellings" to include:

(A) buildings consisting of 4 or more
units if such buildings have one or more
elevators; and

(B) ground floor units in other build-
ings consisting of 4 or more units.

(42 U.S. C. § 3604(f) (7).

This definition will include some units which are exempted from

compliance with the Illinois Code, such as ground floor units in

privately owned apartment buildings which are not "multi-story

housing units". The Federal statute provides that compliance

with the accessibility requirements of a substantially similar

State law is deemed to satisfy the requirements of section 804.

Respectfully yours,

ROLAND W4. BURRIS
ATTORNEY GENERAL


